Te végeztél már mezőgazdasági munkát?

Sokan, akik városban élnek, el sem tudják képzelni, hogy milyen lehet az élet vidéken. A legtöbbet azt mondják, hogy unalmas, és nem tudnának ott magukkal mit kezdeni, ráadásul kevés a lehetőség akár ahhoz, hogy munkát vállaljon valaki, akár ahhoz, hogy szórakozni menjen.

Biztos, hogy van benne igazság, én is voltam már többször vidéken és nem csak egy-két napra, és tudom, hogy én sem lennék képes vidéken, egy kis lakosú faluban élni, mégis számtalan olyan dolog van, amit az emberek ezzel kapcsolatban elfelejtenek.

Próbáltál már akár egyszer is elvégezni bármilyen mezőgazdasági munkát? Elég nehéz, és nagy odafigyelés kell hozzá, ráadásul sokan lenézik a falusi embereket, mert éppen az öreg bácsi nem beszél öt nyelvet és nem ért ahhoz, hogy letöltsön egy filmet. Viszont ő az, aki magától nekiáll és az egész házat kitakarítja, a kertet gondozza, eteti az állatokat, leszüretel, és megannyi mást is megcsinál. Lehetséges, hogy ezekhez éppen az nem ért, aki lenézi őt, vagy csak véleményezi.

Mindenki más, és a mezőgazdaság is egy olyan dolog, ami nélkül nem tudnánk megélni, és fontos, hogy legyenek emberek, akik elvégzik ezeket a munkákat. Egyszer én is szívesen kipróbálnám, bár tudom, hogy nem tudnám állandóan csinálni.

Egyébként úgy érzem, hogy néha mindenkire ráférne az, hogy elvonuljon akár egy hétvégére is valahova, ahol csend van, ahova el tud menekülni a város zajaitól, hiszen az ember egy idő után nagyon ki tud merülni tőle. Én el szoktam néha menni egy-egy hétvégére, van egy nyaralónk vidéken, egy erdő közepén, ahol nyugalom van, nem zavar senki és ki tudom egy kicsit pihenni magam.

Arra viszont emlékszem, hogy amikor kisebb voltam, és a nagypapámnál voltam, akkor közösen kertészkedtünk, és még a szőlőt is együtt szedtük le. Volt egy hatalmas szőlőskertje, amit nagyon szerettem, és mindig rám szólt, hogy ne egyem meg az összeset. Azok a régi szép idők!